Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyötrelmes időszak következik
  2008-03-24 21:49:27, hétfő
 
   
  Gazsó: Gyötrelmes időszak következik
Az MSZP elveszítette társadalmi támogatottságát
2008. március 20. 14:55 Lippai Roland - MNO

Nem az a legfőbb kérdés, hogy a népszavazás eredménye okán Gyurcsánynak mikor kell felállnia a székéből, hanem hogy március 9-e után a politika megteheti-e azt, hogy nem változtat önmaga működésén. Igaz, előállhat olyan helyzet, hogy a kormányfőnek mennie kell, ám az MSZP egyelőre még nem tud reagálni a kialakult helyzetre.

Gazsó Ferenc szociológus professzor a Magyar Nemzet Online-nak elmondta: a magyar társadalom nagy része kilépett a politikai névtelenségből, immár bármikor megfogalmazhatja a véleményét az őt érintő kérdésekben. Teljesen egyértelmű, hogy az MSZP társadalompolitikai tagozatának korlátozni akarták a tevékenységét - fogalmazott a tagozat tiszteletbeli elnöke.

- Nem tagadható, hogy a március 9-i népszavazás rendkívül sikeres volt, több mint hárommillió ember szavazott a vizitdíj, a kórházi napidíj, illetve a tandíj ellen, ez pedig kemény politikai csapást mért a kormányra. Az ebből a ciklusból hátralévő időben vajon ez mennyiben befolyásolja a kormány politikáját? Okulhat ebből az eredményből az MSZP-SZDSZ-koalíció, van-e esély egy szélesebb társadalmi alapokon nyugvó politika kialakítására? Gyurcsánynak mennyiben gyengültek a pozíciói? Mikor érkezhet el arra az idő, hogy az MSZP megelégelje ezt az abszolút felülről irányított politikát, mást ültetve Gyurcsány székébe?

- A népszavazás rendkívül jelentős változást hozott a magyar politikai erőtérben. Ennek oka, hogy az elmúlt 18 esztendőben úgy tűnt: a magyar társadalom jelentős része apátiába, közönybe, apatikus tűrésbe süllyedt, és nincs igazán lehetőség az aktivizálására. A népszavazás kapcsán szóba jött az egészségügyi ellátórendszernek egy olyan piacosítási lehetősége, ami az egyéni erőforrások latba vetésének szükségességét helyezi erőtérbe - az egyén, a család vállaljon az eddiginél sokkal nagyobb terheket magára a közszolgáltatások igénybevételénél, vagyis amit az öngondoskodás elvén fogalmaznak meg -, ez pedig minden bizonnyal riadalmat váltott ki a társadalomban. Azt a felismerést, hogy olyan változások történhetnek meg, amelyeknek -"ha nem vigyázunk" - nagyon sokan vesztesei lehetnek. Ez a félelem aktivizálta a társadalmat, ez pedig majdnem mindenki számára meglepetést okozó, 50 százalékot meghaladó részvételt hozott a referendumon. Ez nagyon komoly fejlemény, mert a lakosság túlnyomó többsége kilép a politikai névtelenségből, önmagát mint a társadalmi események befolyásolóját jeleníti meg. Ez azt is jelenti: azon a módon, ahogy eddig politizált az elit, tovább már nem lehet folytatni. Tehát nem lehet a politikát az emberek tűrőképességére, cselekvőképtelenségére, passzivitására építeni, mert számolni kell azzal, hogy bármikor előállhat olyan helyzet, hogy újra cselekvőként jelennek meg a politikai színtéren az állampolgárok, és ami nagy érdeksérelmet okoz, azt nem hajlandók elfogadni.

Az egészségbiztosítási törvény módosítása alighanem elkerülhetetlennek tűnik, hiszen amennyiben a kormány nem visz véghez valamilyen lényeges korrekciót ebben a már elfogadott törvényben, akkor szembe kell néznie azzal, hogy ősszel jön egy újabb népszavazás, aminek a kimenetele nem lehet kétséges. Ez azt jelenti, hogy egy újabb látványos kudarc, vereség, nyílt konfrontáció alakul ki a társadalom és a kormány között. Ennek pedig a következményei hosszabb távon is nagyon érzékelhetők lehetnek. Meg kell születnie annak a felismerésnek: ahogy eddig ment a politika, ahogy eddig csinálták - vagyis, hogy a választások előtt mást mondunk, mint azt követően, hogy az emberekkel mindent el lehet fogadtatni akkor is, ha nem igazán örülnek a dolgoknak, és mindent eltűrnek -, nos, ez tovább nem megy. Ennek megfelelően mégiscsak hozzá kell igazítani a politikai kalkulációkat, döntéseket a társadalom jelentős részének igényeihez, elvárásaihoz, szükségleteihez. Legalábbis ahhoz, hogy hajlandók legyenek bizonyos dolgokat befogadni, eltűrni vagy elviselni.

Gyurcsány hiába mondta: kilencedike még lehetséges, hogy az ellenzéké, de tizedike már nem az övék. Ez nyilvánvalóan nem így van. Arról van szó, hogy kilencedikét egy olyan tizedike követi, amely felveti az egész politikai vonalvezetés vizsgálatának szükségességét, illetve azt is, hogy teljesen új politikai magatartásnak, stílusnak az igénye és szükséglete bontakozott ki. Nem egyszerűen az a kérdés, hogy magát a miniszterelnököt személyesen hogyan érinti a népszavazás eredménye, hanem hogy mit jelent ez a fejlemény a politikai erőtér egészében, a politikacsinálásban, a döntéshozatalban, az állampolgári szükségletek, igények, illetve a politikai döntések viszonyának tisztázásában. Felvetődik az is, hogy ezzel a politikával, amelyre azt mondják, az ország emelkedése szempontjából nagy hozama lenne a jövőben - a kormány most ezzel érvel, illetve hogy a lakosság nem ismerte fel ezt a pozitívumát az úgynevezett reformoknak -, ezzel semmire sem lehet menni. "Én hiába mondom, hogy valamilyen intézkedés, reform távlatilag a társadalom számára tulajdonképpen megtérülő dolog, ha nem vagyok képes az állampolgárokkal ezt elfogadtatni." Vagyis ha maga az állampolgár, aki az egész folyamatnak az elszenvedője lesz, egészen másképpen ítéli meg a dolgot: "se most, sem a jövőben nem várhatok semmit, meg kell akadályozni a dolgot."

Most történt meg először az elmúlt közel két évtizedben - persze a 90-es évek elején volt már ilyen, közvetlenül a hatalomváltás után -, hogy az MSZP kormányzati pozícióban ne tudta volna legalább azt elérni, hogy semlegesítse a választóközönség nagy részét. Tehát ha valamilyen akció elindult, vagy valamilyen népszavazás - elég csak a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra gondolni, ahol elérték, hogy a választók nagy része nem ment el szavazni -, ez most március 9-én nem ment.

Tulajdonképpen az MSZP elveszítette azt az esélyét és lehetőségét, hogy a választóközönség jó részének a viselkedését befolyásolja. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy elveszítette a társadalmi támogatottságát.

Teljes cikk: http://www.mno.hu/portal/549892
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megfogalmazhatja, választóközönség, döntéshozatalban, miniszterelnököt, igénybevételénél, állampolgárokkal, tűrőképességére, támogatottságát, szükségleteihez, névtelenségből, következményei, befolyásolóját, tulajdonképpen, szükségességét, aktivizálására, passzivitására, vizsgálatának, nyilvánvalóan, magatartásnak, tisztázásában, társadalomban, öngondoskodás, kialakítására, tiszteletbeli, tevékenységét, érdeksérelmet, állampolgárok, felismerésnek, kalkulációkat, népszavazásra, szempontjából, hatalomváltás, befolyásolja, konfrontáció, elszenvedője, elfogadtatni, népszavazás eredménye, politika megteheti-e, kormányfőnek mennie, kialakult helyzetre, magyar társadalom, politikai névtelenségből, tagozat tiszteletbeli, kórházi napidíj, tandíj ellen, ciklusból hátralévő, kormány politikáját, szélesebb társadalmi, abszolút felülről, népszavazás rendkívül, magyar politikai, népszavazás kapcsán, Lippai Roland, Gazsó Ferenc, Magyar Nemzet Online-nak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 19  Png lepke  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Alázat  Facebookon kaptam  A sors  Radikális szeretet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szép napot kívánok  Nem számIt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A televizió nem a kultúrát kép...  Tavaszi kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Esti kép  Adakozás  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Kerüld el az evangélium örömén...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A Megváltó szolgálatában  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Szép estét  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Rátalálsz  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png rózsa csokor  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Elköszönt  Adakozás  Png rózsa csokor  Albert Einsteinről  Idő  s immár én is felragyogva, ért...  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét  Jó éjszakát  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png cica 
Bejegyzés Címkék
népszavazás eredménye, politika megteheti-e, kormányfőnek mennie, kialakult helyzetre, magyar társadalom, politikai névtelenségből, tagozat tiszteletbeli, kórházi napidíj, tandíj ellen, ciklusból hátralévő, kormány politikáját, szélesebb társadalmi, abszolút felülről, népszavazás rendkívül, magyar politikai, népszavazás kapcsán, egészségügyi ellátórendszernek, olyan piacosítási, egyéni erőforrások, család vállaljon, eddiginél sokkal, közszolgáltatások igénybevételénél, öngondoskodás elvén, félelem aktivizálta, lakosság túlnyomó, társadalmi események, emberek tűrőképességére, politikai színtéren, újabb népszavazás, újabb látványos, kormány között, következményei hosszabb, választások előtt, emberekkel mindent, politikai kalkulációkat, társadalom jelentős, olyan tizedike, egész politikai, miniszterelnököt személyesen, politikai erőtér, állampolgári szükségletek, politikai döntések, ország emelkedése, kormány most, úgynevezett reformoknak, társadalom számára, egész folyamatnak, elszenvedője lesz, elmúlt közel, 90-es évek, hatalomváltás után, választóközönség nagy, kettős állampolgárságról, választók nagy, viselkedését befolyásolja, társadalmi támogatottságát, megfogalmazhatja, választóközönség, döntéshozatalban, miniszterelnököt, igénybevételénél, állampolgárokkal, tűrőképességére, támogatottságát, szükségleteihez, névtelenségből, következményei, befolyásolóját, tulajdonképpen, szükségességét, aktivizálására, passzivitására, vizsgálatának, nyilvánvalóan, magatartásnak, tisztázásában, társadalomban, öngondoskodás, kialakítására, tiszteletbeli, tevékenységét, érdeksérelmet, állampolgárok, felismerésnek, kalkulációkat, népszavazásra, szempontjából, hatalomváltás, befolyásolja, konfrontáció, elszenvedője, elfogadtatni, elveszítette, egészségügyi, viselkedését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 784
  • e Hét: 6292
  • e Hónap: 14896
  • e Év: 50837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.